close
Premijera
 
54471_-_254

Stiže Zapadni svet: producenti o novoj HBO hit seriji

Zagonetni „Zapadni svet“ HBO-a prošle nedelje je izazvao pomamu fanova na twitteru nakon što je prikazan delić ove naučnofantastične vestern serije...
Originalni "Zapadni svet" nastao je 1973. godine u režiji Majkla Krajtona.

Izvršni producenti Džonatan Nolan (Stalna meta), Lisa Džoj (Dodir života i smrti), i Džej Džej Ejbrams (Ratovi zvezda: Buđenje sile, Zvezdane staze, serija Izgubljeni) unapredili su seriju koja sada sadrži obećanja i pretnje veštačke inteligencije. Ovoga puta ćete saosećati sa živim robotima koji robuju pod jezivo apatičnim budnim okom dr Roberta Forda (Entoni Hopkins). Rezultat je futuristička serija koja podseća na mešavinu filmova Istrebljivač, Eks mašina, Crno ogledalo i Krajtonov Park iz doba jure.

Premijera je zakazana za 3. oktobar ekskluzivno na HBO-u i HBO GO usluzi, a u nastavku pogledajte komentare producenata na tok stvaranja serije.

Šta vas najviše uzbuđuje kod serije, naročito sada kad je završena i imate potpuni uvid u priču koju pričate?

Džonatan Nolan: Želeli smo da zasučemo rukave i direktno i potpuno uronimo u sledeće poglavlje priče o ljudima u kome više nećemo biti protagonisti, već naše kreacije preuzimaju tu ulogu. Fascinirale su nas tektonske ploče koje sada ležu na svoje mesto – debata o stvaranju veštačke inteligencije i o tome kakav će oblik poprimiti, virtuelna realnost nam je sada dostupna i omogućava nam da izgubimo sebe u iskustvu koje će biti potput stvarnosti - a ona će postati dosadna. Uprkos tome, kao vrsta ostajemo frustrirajuće slomljeni i naizgled ćemo srljati ka katastrofi. Želeli smo da serija govori o tome.

Serija je očigledno imala dug proces stvaranja. Šta vam je to dodatno vreme omogućilo u smislu doterivanja serije ili oblikovanja priče?

Lisa Džoj: Serija je složena i ambiciozna. Prvi deo sezone pisali smo dok se razvijao produkcijski deo, što nam je omogućilo da doteramo priče i produbimo likove. Pošto smo završili sve epizode pre nego što smo se vratili na snimanje, mogli smo da se koncentrišemo na produkciju u drugoj polovini serije i da se postaramo da poslednjih nekoliko epizoda bude ambiciozno na ekranu kao i na papiru.

U vestima je sve više priča o strahu od veštačke inteligencije. Trejler nagoveštava da su „junaci“ – upotrebiću neadekvatnu reč – zapravo androidi, a ne ljudi, što je u suprotnosti sa prvobitnim filmom (ili su ovoga puta samo simpatičnije ubice). Je li ovo tačno i šta je najprivlačnije kod fokusiranja na neljude?

Nolan: Iz tog razloga smo želeli da snimimo seriju - ona treba da preokrene prvobitni film, tako da „domaćini“ postanu protagonisti. Kad je svest u pitanju, odgovor uvek tražimo najpre u sebi. Kao da smo sve na svetu. To je razumljivo, svesni smo samo onoga što nam je poznato.Ali hteli smo da tu pretpostavku dovedemo u pitanje. „Domaćini“ otkrivaju da su stvoreni po našem liku, ali počnu da preispituju da li zaista žele da postanu „humani“.S obzirom na okolnosti, lako je razumeti zašto se to pitaju...

IZVOR: EW

15-09-2016
Poštovani posjetioče, ovaj sajt koristi kolačiće čija je svrha pružanje veb usluga i funkcionalnosti koja se ne bi mogla pružati da se ne koriste kolačići. Svojom posjetom i korišćenjem ovog sajta Vi dajete svoju saglasnost da se kolačići učitaju u Vaš pretraživač.

Više o kolačićima možete saznati i možete promijeniti Vaše parametre ovdje.

NE POKAZUJTE VIŠE OVU PORUKU